19.10 Αντίγραφα Ασφαλείας σε Δισκέτες

19.10.1 Μπορώ να χρησιμοποιήσω Δισκέτες για τα Αντίγραφα Ασφαλείας των Δεδομένων μου;

Οι δισκέτες δεν αποτελούν πραγματικά το κατάλληλο μέσο για την αποθήκευση αντιγράφων ασφαλείας γιατί:

Ωστόσο, αν δεν έχετε κάποια άλλη μέθοδο για να φτιάξετε αντίγραφα ασφαλείας για τα δεδομένα σας, τότε οι δισκέτες αποτελούν καλύτερη λύση από το να μη γίνουν καθόλου αντίγραφα ασφαλείας.

Αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε δισκέτες, σιγουρευτείτε ότι είναι καλής ποιότητας. Δισκέτες οι οποίες περιφέρονται (από δω κι από κει) στο γραφείο για χρόνια, αποτελούν κακή επιλογή. Το ιδανικό είναι να χρησιμοποιείται καινούργιες δισκέτες από γνωστό κατασκευαστή.

19.10.2 Πώς Δημιουργώ Αντίγραφα Ασφαλείας των Δεδομένων μου σε Δισκέτες;

Ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας στη δισκέτα είναι να χρησιμοποιήσετε το tar(1) με την παράμετρο -M (multi volume), η οποία επιτρέπει στα δεδομένα σας να αναπτυχθούν κατάλληλα για να αποθηκευθούν σε πολλαπλές δισκέτες.

Για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας όλων των αρχείων σας που είναι στον τρέχοντα κατάλογο και υποκατάλογο χρησιμοποιήστε: (ως υπερ-χρήστης root):

# tar Mcvf /dev/fd0 *

Όταν γεμίσει η πρώτη δισκέτα, το tar(1) θα σας προτρέψει να βάλετε τον επόμενο τόμο (το tar(1) λειτουργεί ανεξάρτητα από το μέσο αποθήκευσης, αναφέρεται σε τόμους, εδώ απ' τα συμφραζόμενα εννοεί τον τόμο ως δισκέτα).

Prepare volume #2 for /dev/fd0 and hit return:

Αυτό επαναλαμβάνεται (παράλληλα με την αύξηση των τόμων) έως ότου αποθηκευτούν όλα τα προκαθορισμένα αρχεία.

19.10.3 Μπορώ να Συμπιέσω τα Αντίγραφα Ασφαλείας μου;

Δυστυχώς, το tar(1) δεν επιτρέπει τη χρήση της παραμέτρου -z σε πολλαπλών τόμων αρχεία. Μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε το gzip(1) για να συμπιέσετε όλα τα αρχεία σας και με το tar(1) να τα πακετάρετε στις δισκέτες. Ανακτήστε τα πάλι αποσυμπιέζοντας τα με το gunzip(1).

19.10.4 Πως Επαναφέρω τα Αντίγραφα Ασφαλείας μου;

Για να ανακτήσετε ολόκληρο το αρχείο χρησιμοποιήστε:

# tar Mxvf /dev/fd0

Υπάρχουν δύο τρόποι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προκειμένου να επαναφέρετε συγκεκριμένα αρχεία μόνο. Πρώτα, μπορείτε να ξεκινήσετε με την αρχική δισκέτα και να χρησιμοποιήσετε:

# tar Mxvf /dev/fd0 filename

Το εργαλείο tar(1) θα σας προτρέψει να βάλετε τις δισκέτες που ακολουθούν μέχρι να βρεθεί το αρχείο που ζητήθηκε.

Εναλλακτικά, αν γνωρίζετε σε ποια από τις δισκέτες βρίσκεται το αρχείο, μπορείτε απλά να τη βάλετε και να χρησιμοποιήσετε την ίδια εντολή που περιγράφτηκε πιο πάνω. Έχετε υπόψη σας ότι αν το πρώτο αρχείο στη δισκέτα αποτελεί συνέχεια από προηγούμενο αρχείο, τότε το tar(1) θα σας προειδοποιήσει ότι δεν μπορεί να επαναφέρει το αρχείο, ακόμα και αν δε το έχετε ζητήσει.

Αυτό το κείμενο, και άλλα κείμενα, μπορεί να βρεθεί στο ftp://ftp.FreeBSD.org/pub/FreeBSD/doc/.

Για ερωτήσεις σχετικά με το FreeBSD, διαβάστε την τεκμηρίωση πριν να επικοινωνήσετε με την <questions@FreeBSD.org>.
Για ερωτήσεις σχετικά με αυτή την τεκμηρίωση, στείλτε e-mail στην <doc@FreeBSD.org>.